9 obiceiuri care te vor face mai fericit

Fără categorie

V-am spus ca avem la birou o revista interna care apare o data pe luna? Nu?  Ok, va spun acum. E din categoria „cum sa ne facem angajatii mai fericiti, astfel incat sa lucreze mai eficient”, alaturi de picnicul de duminica aceasta, la care vor veni toti colegii, impreuna cu soti, sotii, parteneri, copii, animale de casa; vinerile in care mancam cu totii in sala mare de consiliu; pariurile de la jocurile de footy; excursia de 3 zile in Singapore primita in dar (dar cu asta ma laud cu alta ocazie)…

Ei, astazi a aparut numarul din aprilie, pe care l-am citit repejor in pauza de masa. Si pentru ca fericirea ne caracterizeaza in ultima vreme, iata un articol tematic:

9 obiceiuri (zilnice- adaug eu) care te vor face (sigur – tot completarea mea) mai fericit:

1. Incepe fiecare zi cu o asteptare. Daca exista un mare adevar despre viata, acela este ca se ridica (sau se coboara) la nivelul asteptarilor tale. Prin urmare, atunci cand te ridici din pat, formuleaza-ti primul gand astfel: „Astazi se va intampla ceva extraordinar”. Si stii ce? Probabil ca asa va fi.

2. Fa-ti timp sa planuiesti si sa prioritizezi (partea asta mi se potriveste de minune). Cea mai intalnita sursa de stress este senzatia ca ai prea multe de facut. In loc sa devii obsedat de aceasta idee, alege un lucru care, daca il faci astazi, te apropie de cel mai inalt tel al tau/scopul tau in viata. Apoi fa-l pe acela mai intai.

3. Fa un cadou tuturor persoanelor pe care le intalnesti. Nu vorbim aici de un cadou in sensul propriu, acela impachetat. Cadoul tau poate fi pur si simplu un zambet, o multumire sau o incurajare, un gest de politete sau chiar un simplu salut prietenos.

4. Incearca sa eviti discutii in contradictoriu despre politica sau religie (aviz utilizatorilor de facebook), pentru ca sunt domenii in care nu exista adevar absolut si nu reusesc decat sa invrajbeasca oameni pentru lucruri asupra carora oricum nu au control.

5. Presupune ca oamenii au intentii bune. Din moment ce nu poti citi ganduri, nu poti cunoaste cu adevarat „de ce”-ul din spatele a „ce” fac diferite persoane. A atribui intentii rele comportamentului poate ciudat al altora adauga amaraciune suplimentara (si inutila) vietii, in timp ce presupunerea unei bune intentii lasa loc pentru impacare.

6. Mananca mancare de calitate i-n-c-e-t. E adevarat, cateodata nu avem incotro si infulecam ceva repede pentru a ne mentine energia, dar chiar si asa, incearca macar o data pe zi sa mananci ceva delicios, cum ar fi o felie de branza fina. Concentreaza-te asupra-i, gusta, savureaza…

7. Invata sa lasi deoparte rezultatele. Cel mai mare dusman al fericirii este grija, care vine din concentrarea pe evenimente asupra carora nu ai control. Odata ce actiunea a fost intreprinsa, nu mai poti face nimic. Incearca sa te concentrezi mai degraba pe ce ai de lucru la acel moment in loc sa pierzi timpul imaginand diverse scenarii cu privire la ce s-ar putea intampla.

8. Renunta la „televizorul pe fundal”. Numeroase persoane lasa televizorul deschis pentru a auzi ceva „zgomot” in timp ce fac alte treburi prin casa. Nu realizeaza, insa, ca scopul ascuns al televiziunii de consum este sa te faca nemultumit cu viata ta, pentru a cumpara mai multe lucruri. Prin urmare, de ce sa te programezi inconstient sa devii  un consumator fara judecata proprie?

9. Sfarseste fiecare zi prin a multumi. Chiar inainte de a merge la culcare, scrie cel putin un lucru extraordinar care s-a intamplat in acea zi. Poate fi ceva mic, precum faptul ca ai facut un copil sa rada, sau ceva astronomic, precum o afacere de milioane pentru care tocmai ai batut palma. Oricare ar fi motivul, fii recunoscator pentru acea zi, pentru ca…nu se va mai intoarce niciodata.